Loading...

piątek, 26 kwietnia, 2024

Węglowodany i białko – jak dostarczać

W diecie sportowca zawsze wielką rolę odgrywają szczególnie dwa składniki – białko i węglowodany. Są to nośniki energii, budulce mięśni – nie może ich więc zabraknąć. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre naturalne źródła dobrze przyswajalnego białka czy też węglowodanów są też niestety źródłami tłuszczu.
Ten zaś w nadmiarze nie jest dobrze widziany, gdyż sportowcom zależy na tym, by budować potężną, silną masę mięśniową, ale by przy okazji nie zwiększać tkanki tłuszczowej. Dlatego polecanym źródłem białka jest mięso – ale chude mięso, np., kurczak. Z kolei węglowodanów szukajmy w produktach pełnoziarnistych, np. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu. Dzięki temu nie dostarczamy sobie przy okazji pustych kalorii, obecnych choćby w białym pieczywie czy makaronach, które także są dobrymi źródłami węglowodanów.
Poza tym zawsze jeszcze pozostaje dopełnianie diety batonami energetycznymi, białkowymi i białkowo-węglowodanowymi, które można schrupać między treningami.