Węglowodany i białko – jak dostarczać
- 359 Views
- Redaktor odrobinaraju.pl
- 15 lipca 2019
- Kompendium wiedzy o białku
W diecie sportowca zawsze wielką rolę odgrywają szczególnie dwa składniki – białko i węglowodany. Są to nośniki energii, budulce mięśni – nie może ich więc zabraknąć. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre naturalne źródła dobrze przyswajalnego białka czy też węglowodanów są też niestety źródłami tłuszczu.
Ten zaś w nadmiarze nie jest dobrze widziany, gdyż sportowcom zależy na tym, by budować potężną, silną masę mięśniową, ale by przy okazji nie zwiększać tkanki tłuszczowej. Dlatego polecanym źródłem białka jest mięso – ale chude mięso, np., kurczak. Z kolei węglowodanów szukajmy w produktach pełnoziarnistych, np. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu. Dzięki temu nie dostarczamy sobie przy okazji pustych kalorii, obecnych choćby w białym pieczywie czy makaronach, które także są dobrymi źródłami węglowodanów.
Poza tym zawsze jeszcze pozostaje dopełnianie diety batonami energetycznymi, białkowymi i białkowo-węglowodanowymi, które można schrupać między treningami.

- 21 lutego 2021
Białko – podstawowy składnik odżywczy
- 10 stycznia 2021
Pierwszy trening na siłowni – co trzeba wiedzieć ?
- 9 października 2020
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie – jak obliczyć ?
- 6 sierpnia 2020
Białko – podstawowy składnik odżywczy
Pierwszy trening na siłowni – co trzeba wiedzieć ?
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie – jak obliczyć ?
Duża klatka jak to zrobić ?
Dieta dla trenujących na siłowni
Czemu warto jeść wołowinę ?
Trening w domu jaki najlepszy
Żelazo ważne w treningu