Izolaty białka należą do grupy odżywek białkowych, stosowanych głównie w sportach siłowych (np.: kulturystyka, boks, zapasy, fitness itp.), w których duże znaczenie przykłada się do wielkości masy mięśniowej. Białka budują mięśnie, a ponieważ nie wszystkie suplementy białkowe są sobie równie i jednakowo wspierają cykle treningowe, warto wybierać te najlepsze. Za najbardziej zaawansowane preparaty, wytwarzane na bazie mleka uważa się obecnie izolaty białka.
Do charakterystycznych cech izolatów białka należą:
– bardzo duża zawartość czystych protein (na rynku można znaleźć preparaty o 90% ilości protein w preparacie),
– zwiększona ilość aminokwasów BCAA,
– niewielka zawartość węglowodanów i tłuszczów,
– dużo szybsza prędkość wchłaniania w porównaniu do innych odżywek białkowych,
– stuprocentowa rozpuszczalność.
Suplementacja izolatami białka wpiera budowę beztłuszczowej masy mięśniowej, a także stymuluje procesy spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto wpływa pozytywnie na stan włókien mięśniowych i zapewnia im wysokiej jakości regenerację potreningową.
Izolaty białka są dostępne w postaci preparatów mlecznych oraz suplementów o różnych, owocowych smakach.