Białka stanowią obok węglowodanów i tłuszczy jeden z podstawowych składników odżywczych, niezbędny w prawidłowo zbilansowanej diecie. W organizmie spełniają szereg bardzo ważnych ról. Białka pełnią funkcje budulcowe, są składnikami transporterów komórkowych, licznych enzymów, a także są istotnymi elementami wielu hormonów. W zdrowej diecie powinno się znaleźć około 10-15% białek, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do bogatych źródeł białka można zaliczyć chude mięso, mięso ryb, jaja, mleko, sery, jogurty, a wśród roślin – rośliny strączkowe (szczególnie dużo białka znajduje się w ziarnach soi). W niektórych przypadkach, stosuje się warianty diety, w której zstępuje się ilość przyjmowanych cukrów i tłuszczy na korzyść białek. Białka są szczególnie istotne dla osób uprawiających sport – stanowią bowiem istotny element budulcowy mięśnie, a dieta bogata w białka i węglowodany jest polecana osobom szczególnie aktywnym, podejmującym duży wysiłek fizyczny, w tym kulturystom i sportowcom.