Białko, co nie od dziś wiadomo, w diecie sportowca jest składnikiem niezbędnym. Jednym z rodzajów białek stosowanych przez sportowców są białka wolno wchłanialne, czyli kazeina. Jest to białko bogate w wapń. Jest ono doskonałym antykatabolikiem. Około 80% ich zawartości to pochodne białek zwierzęcych. Cechą wyróżniającą białko kazeinowe od innych białek jest to, że rozpuszcza się nawet w niskim pH. Stwierdzono również, iż kazeina ma bardzo ważne właściwości antykatabolityczne w porównaniu do serwatki czy białka kurzych jaj. Kazeina zawiera szereg różnych zalet, takich jak regulacja syntezy białek w organizmie (oczywiście w mięśniach także), zawierają sporą ilość wapnia, co wpływa pozytywnie na wzmocnienie kości, jest doskonałym antykatabolikiem oraz jest źródłem niemal pełnych białek. Zatem możemy śmiało stwierdzić, iż kazeina jest bardzo przydatnym składnikiem dla sportowców, należy tylko pamiętać, aby przyjmować to białko wieczorem, tak aby dostarczyć organizmowi produkt wolno wchłanialny.