Dieta wysokobiałkowa
- 628 Views
- Redaktor odrobinaraju.pl
- 10 stycznia 2019
- Kompendium wiedzy o białku
Dieta wysokobiałkowa bywa często stosowana w takich dolegliwościach i chorobach, jak zespół nerczycowy, marskość wątroby, zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania, a także przy gruźlicy i wychudzeniu, cukrzycy, niewydolności krążenia, nadczynności tarczycy. Dodatkowo, może być stosowana przez osoby pragnące zredukować masę ciało. Dieta bogata w białko, w połączeniu z węglowodanami jest polecana także osobom, które wykonują intensywny wysiłek fizyczny, np. sportowcom i kulturystom. Skutkiem przyjmowania dużej ilości białka jest wzrost masy tkanki mięśniowej.
Nie należy ograniczać ilości przyjmowanych dziennie białek, ponieważ spełniają one istotne funkcje życiowe. Kobiety, nie powinny się obawiać, że przyjmowanie dużej ilości białek spowoduje u nich nadmierny przyrost muskulatury – w ich przypadku układ hormonalny ogranicza predyspozycje do rozbudowy masy mięśniowej, szczególnie bez połączenia wysoko proteinowej diety z intensywnym treningiem siłowym i bez wprowadzenia dodatkowej suplementacji białkowej.

- 21 lutego 2021
Białko – podstawowy składnik odżywczy
- 10 stycznia 2021
Pierwszy trening na siłowni – co trzeba wiedzieć ?
- 9 października 2020
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie – jak obliczyć ?
- 6 sierpnia 2020
Białko – podstawowy składnik odżywczy
Pierwszy trening na siłowni – co trzeba wiedzieć ?
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie – jak obliczyć ?
Duża klatka jak to zrobić ?
Dieta dla trenujących na siłowni
Czemu warto jeść wołowinę ?
Trening w domu jaki najlepszy
Żelazo ważne w treningu