Rozwój organizmu wiąże się z koniecznością dostarczania optymalnych porcji budulca, czyli białka. To właśnie białko tworzy wszystkie komórki, narządy, kości i enzymy zawarte w ciele człowieka. Jest ono składnikiem kluczowym dla prawidłowego odżywiania, a szczególne znaczenie ma kobiet w ciąży, małych dzieci i nastolatków., gdyż właśnie w ich organizmach dochodzi do bardzo ważnych zmian.
Białko jest także składnikiem kluczowym w przypadku diety sportowców. Ich mięśnie się rozwijają, więc potrzebują odpowiedniego materiału, który ten rozwój umożliwi. Kulturyści i inne osoby uprawiające sporty siłowe decydują się na przyjmowanie specjalnych preparatów proteinowych.
Białko jest składnikiem większości produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Największe jego ilości znaleźć można w mięsie, drobiu, rybach, mleku i jego przetworach. Jest to tak zwane białko pełnowartościowe, czyli posiadające wszystkie aminokwasy. Białka roślinne – za wyjątkiem soi – nie zawierają kompletu aminokwasów i nie są tak odżywcze, jak zwierzęce.