Loading...

środa, 13 listopada, 2024

Białko i jego bogata rola

Białka stanowią jeden z trzech podstawowych składnikach żywieniowych. Kiedy węglowodany i tłuszcze zajmują się dostarczaniem organizmowi cennych zasobów energetycznych, białko przyjmuje na siebie inną kluczową rolę. Pełni funkcję najważniejszego budulca, gdyż wchodzi w skład każdego narządu, tkanki, mięśnia i enzymu w ciele człowieka.
Gdyby codzienna dieta nie dostarczała zasobów białka, nie byłby możliwy jego rozwój. Dlatego białko stanowi tak ważny element diety kobiet w ciąży, dzieci i nastolatków. Również kulturyści, którzy rozbudowują muskulaturę, muszą dbać o prawidłowe dostawy białka. W ich przypadku chodzi o tak duże ilości tego składnika, że codzienna dieta może okazać się niewystarczająca i wówczas konieczne okazuje się włączenie dodatkowej suplementacji.
Białko dzielimy na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białko określamy mianem pełnowartościowego, jeśli zawiera wszystkie aminokwasy. Jest to głównie białko pochodzenia zwierzęcego, czyli mleko, nabiał, mięso, drób i ryby.