Bez odpowiedniej dawki żelaza żaden ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek u każdego jest inne, wszystko zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, przebytych chorób, stosowanej diety. U zdrowego człowieka jest to 1-2 mg na dobę, inaczej jest u kobiet w ciąży wówczas dawna powinna oscylować w okolicy 3 mg. Niestety przyjmowana dawka to jedno, a przyswajalność to drugie. To ile żelaza rzeczywiście pozostanie w naszym organizmie w głównej mierze uwarunkowane jest przez stosowaną przez nas dietę – przyswajalność u ludzi jedzących produkty mięsne będzie zdecydowanie większa niż u tych, których głównym składnikiem diety są zboża. Oznacza to po prostu, iż należy spożywać nieco więcej produktów bogatych w ten pierwiastek niż wynosi zapotrzebowanie na niego, gdyż nie wszystko zostanie wchłonięte przez nasz organizm. Brak odpowiedniej ilości tego pierwiastka może skutkować niedokrwistością. Suplementację diety preparatami zawierającymi zalecana jest w szczególności kobietom w ciąży, karmiącym piersią. u wcześniaków, anemików.