Dieta wysokobiałkowa bywa często stosowana w takich dolegliwościach i chorobach, jak zespół nerczycowy, marskość wątroby, zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania, a także przy gruźlicy i wychudzeniu, cukrzycy, niewydolności krążenia, nadczynności tarczycy. Dodatkowo, może być stosowana przez osoby pragnące zredukować masę ciało. Dieta bogata w białko, w połączeniu z węglowodanami jest polecana także osobom, które wykonują intensywny wysiłek fizyczny, np. sportowcom i kulturystom. Skutkiem przyjmowania dużej ilości białka jest wzrost masy tkanki mięśniowej.
Nie należy ograniczać ilości przyjmowanych dziennie białek, ponieważ spełniają one istotne funkcje życiowe. Kobiety, nie powinny się obawiać, że przyjmowanie dużej ilości białek spowoduje u nich nadmierny przyrost muskulatury – w ich przypadku układ hormonalny ogranicza predyspozycje do rozbudowy masy mięśniowej, szczególnie bez połączenia wysoko proteinowej diety z intensywnym treningiem siłowym i bez wprowadzenia dodatkowej suplementacji białkowej.