Loading...

niedziela, 24 listopada, 2024

Czym jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe ze względu na swoje właściwości jest jednym z najbardziej cenionych składników diety. Wpływa ono na przyspieszanie procesów anabolicznych, jak również na budowanie wartościowej masy mięśniowej. To sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem odżywek dla sportowców i wielu innych. Białko serwatkowe jest szczególnie cenione przez sportowców siłowych, którzy codziennie narażeni są na silne przeciążenia podczas treningów, a ich celem jest budowanie wartościowej masy mięśniowej. Białko serwatkowe jest białkiem pełnowartościowym, to znaczy iż zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. W przeciwieństwie do kazeiny, białka serwatkowe są rozpuszczalne w zróżnicowanych płynach. Gdzie znajdziemy białko serwatkowe? Z pewnością w mleku odtłuszczonym, serze, śmietanie. jak jest pozyskiwane? Pozyskiwanie białek serwatkowych odbywa się sposobem filtracji membranowej – wszystko zależy od tego, jakie białka chce się otrzymać. Wyróżniamy trzy białka serwatkowe: koncentrat białka serwatkowego, izolat białka proteinowego oraz hydrolizat białka serwatkowego.