Loading...

czwartek, 25 kwietnia, 2024

Białko w codziennej diecie sportowca

Białko jest jednym z podstawowych składników żywieniowych. Jego rola jest bardzo poważna, to główny budulec: znajduje się w każdym mięśniu, komórce, kości, a nawet enzymie. Jest obecne niemal w każdym płynie poza żółcią i moczem. Ponieważ ludzkie ciało zmienia się każdego dnia, niezbędne są optymalne dostawy tego cennego składnika, by komórki mogły się rozwijać.
Zapotrzebowanie na białko jest uzależnione od wieku, płci, kondycji zdrowotnej i może ulegać zmianie w zależności od sytuacji życiowej. Tak dzieje się w przypadku ciąży czy okresu dojrzewania. Zwiększone zapotrzebowanie na białko wykazują również sportowcy i kulturyści, którzy rozbudowują swoją tkankę mięśniową.
Białko dzieli się na:
-pełnowartościowe
-niepełnowartościowe
Białko pełnowartościowe zawiera wszystkie aminokwasy, a w niepełnowartościowym może brakować jednego lub więcej aminokwasów. Źródłem białka pełnowartościowego są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, drób, ryby oraz mleko i jego przetwory. Produkty roślinne za wyjątkiem soi zawierają białko niepełnowartościowe.