Loading...

niedziela, 24 listopada, 2024

Białko – podstawowy składnik odżywczy

Białka, obok węglowodanów i tłuszczów są podstawowym składnikiem odżywczym. Spełniają wiele istotnych życiowo funkcji, są enzymami, składnikami hormonów i różnorodnych transporterów. Najlepszymi źródłami białka są ryby, chude mięso, twaróg, rośliny strączkowe. W pełnowartościowej diecie powinno się dostarczać dla organizmu ok. 10-15% białek.
Dieta bogata w białko zalecana jest w niektórych chorobach, np. w przypadku marskości wątroby, przy gruźlicy, wychudzeniu, niewydolności krążenia. Również osoby aktywnie uprawiające sport powinny zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka, a to ze względu na fakt, że stanowi ono podstawowy budulec mięśni, w tym także mięśni mimiczny twarzy, w przypadku braku odpowiedniej ilości białek – wiotczeją. Powinny pamiętać o tym kobiety, aktywnie uprawiające sport i obawiające się nadmiernego wzrostu muskulatury. Białko odgrywa także istotną rolę w diecie osób walczących z nadmierną wagą. Spożywanie produktów wysokobiałkowych przyspiesza energię, a dzięki niskiej kaloryczności hamuje łaknienie.