W odpowiednio zbilansowanej diecie dorosłego człowieka połowa spożywanych białek powinna mieć pochodzenie zwierzęce, drugą połowę powinny stanowić białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Natomiast w przypadku dzieci i kobiet w ciąży ilość białek zwierzęcych powinna stanowić 2/3 dziennej dawki białka zawartego w diecie. Dzięki możliwości komponowania posiłków zawierających zarówno produkty roślinne jak i produkty pochodzenia zwierzęcego, w łatwy sposób można osiągnąć odpowiednią równowagę pomiędzy tymi dwoma grupami protein, co zapewnia organizmowi pokarm pełnowartościowy pod względem zawartości niezbędnych aminokwasów. Warto pamiętać, że pełnowartościowe białka zawarte np. w mleku wyśmienicie uzupełniają białka niepełnowartościowe pochodzące z produktów zbożowych charakteryzujących się niską zawartością aminokwasów lizyny, tryptofanu i treoniny. Z tego powodu wskazane jest włączenie do codziennej diety, np. płatków zbożowych z mlekiem, zupy mlecznej podawanej z makaronem oraz kaszy manny gotowanej nie na wodzie, ale właśnie na mleku.